2014. május 16., péntek

Bagolyköpet-vizsgálatok

A kisemlősök kutatásában esetenként nagy jelentősége van a baglyok speciális táplálékmaradványai elemzésének. A baglyok általában egészben nyelik le zsákmányállataikat és azok nem emészthető részeit (pl. emlősök esetében szőrt és csontot) bagolyköpet formájában kiöklendezik. 
A bagolyköpeteket esetenként nagy mennyiségben gyűjthetjük a baglyok nappalozóhelyein, például telelő erdei fülesbaglyok (Asio otus) által használt fák, facsoportok alatt, vagy gyöngybaglyok (Tyto alba) által lakott épületek padlástereiben. Utóbbi faj köpeteit használják leggyakrabban a kisemlőskutatások során, mivel széles táplálékspektuma van és könnyen felderíthetőek tanyahelyei.
Nagyon fontos faunisztikai adatok nyerhetők bagolyköpetekből, talán a legjobb példa erre a csíkos szöcskeegér (Sicista trizona) esete, melynek jelenlétét hazánkból ca. 80 éven keresztül csak bagolyköpet-vizsgálatok segítségével tudták igazolni, mivel a faj a hagyományos kisemlőscsapdákkal nem fogható.
Denevérekkel kapcsolatosan is született már nagyon izgalmas "köpetes adat", amikor egy észak-magyarországi lelőhelyről került meg egy óriás koraidenevér (Nyctalus lasiopterus) (e kutatási projekt célfaja) koponyája egy nagy macskabagoly köpetanyagból (Cserkész, 1998).

Gyöngybagoly (Tyto alba) köpetei

Kiválogatott kisemlőskoponyák

Megtisztított koponyák
Meghatározott, szortírozott koponyák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése