2014. augusztus 12., kedd

Óriás koraidenevér (Nyctalus lasiopterus) kutatás

Idén (is) fokozottan foglalkozunk Európa legnagyobb termetű és rendkívül különleges életmódú denevérfajának, az óriás koraidenevérnek a kutatásával. Hazánkban jelenleg egy ismert kölykezőállománya van, ezen kívül az Ibériai-félszigetről és Oroszországból ismertek még szaporodókolóniái.
A kutatás fő célja a talán még meglévő bükki és zempléni maradványállományoknak a felderítése. Mindkét hegységben a faj korábbi és egyéb potenciális lelőhelyein próbáltunk nyomára akadni hálózással és detektorozással. A hálózások során sajnos nem került meg, a felvett hanganyagok feldolgozása még el fog tartani egy ideig....
Mindenesetre a hálózási eredmények (a két kisebb Nyctalus-faj nagy aktivitása) alapján egyes mintavételi helyekre jövőre még kifejelzetteben fogunk koncentrálni s reméljük meglesz a faj. Természetvédelmi szempontból  kiemelten fontos lenne ezen maradványkolóniák által lakott erdőrészek lokalizálása, hiszen így a kolóniák védelmét hosszú távon is garantálni lehetne az adott erdőrészek fokozott védelmével, melyet ez a világszinten is ritka faj igencsak megérdemelne.
Óriás koraidenevér (archív)

A mostani zempléni túra alatt befogott rőt koraidenevérek egyiike

A zempléni túra során jelentős számban fogtam a szőröskarú koraidenevért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése