2014. szeptember 11., csütörtök

Nászbarlangi kutatások 2014/2

A képen látható szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus) igazi kultúrakövető faj, az állomány jelentős része épületpadlásokon hozza létre kis egyedszámú kölykezőcsoportjait a nyár folyamán. Sajnos ez a búvóhelyigény elég sebezhetővé teszi a fajt, illetve más kedvezőtlen hatások (vegyszerhasználat, alkalmas táplálkozóterületek hiánya) is negatívan hatnak rá. Az utóbbi években egyre kevesebb helyen találjuk a fajt a nyári épületellenőrzések során. Nászbarlangi hálózások során ritkán észleljük, az ilyenkor fogott egyedek valószínűleg már a telelőhelyre érkező példányok.
A szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus) jóval ritkábban kerül meg nászbarlangoknál ,int az igen hasonló, de erdőlakó barna hosszúfülű-denevér

A közönséges törpedenevér nem nászol barlangoknál, de ritkán egy-egy példánya a hálóba kerül a barlangi hálózásoknál is, így történt ez a napokban is az egyik bükki barlang előtt. A faj érdekes sajátossága, hogy befogás során gyakran halottnak tetteti magát ha éppen nem a kutató kesztyűjét rágja.
Közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus) halottnak tetteti magát
A közönséges törpedenevér a legkisebb európai denevérfajok egyike

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése